Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / Members / jhb / setting up the t400

setting up the t400

by Jörg Baach last modified Jan 28, 2009 04:59 AM
I got a t400, a somewhat fast, somewhat clunky machine. Of course, ubuntu needs to be installed

Getting the intel 5100/5300 to work

By default, intrepid (8.10) does not successfully connect to the access points - it looks like it would connect, but it never gets a dhcp lease!. Problem seems to be that some things need updating. In with the cable, system update (update, dist-upgrade), and most important:

update-pciid

By default it seems that the built in 5300 card only gets recognized as a 5100, because of outdated pci identifiers.

 

console video modes

 

Everytime the same hassle: I would like to have a decent font on the console, but where do I get the proper vga mode for grub from?

 

install hwinfo
sudo hwinfo --framebuffer | grep 'Mode '

Mode 0x0360: 768x480 (+768), 8 bits
  Mode 0x0361: 768x480 (+1536), 16 bits
  Mode 0x0362: 768x480 (+3072), 24 bits
  Mode 0x0363: 960x600 (+960), 8 bits
  Mode 0x0364: 960x600 (+1920), 16 bits
  Mode 0x0365: 960x600 (+3840), 24 bits
  Mode 0x0366: 1280x800 (+1280), 8 bits
  Mode 0x0367: 1280x800 (+2560), 16 bits
  Mode 0x0368: 1280x800 (+5120), 24 bits
  Mode 0x0305: 1024x768 (+1024), 8 bits
  Mode 0x0317: 1024x768 (+2048), 16 bits
  Mode 0x0318: 1024x768 (+4096), 24 bits
  Mode 0x0312: 640x480 (+2560), 24 bits
  Mode 0x0314: 800x600 (+1600), 16 bits
  Mode 0x0315: 800x600 (+3200), 24 bits
  Mode 0x0301: 640x480 (+640), 8 bits
  Mode 0x0303: 800x600 (+832), 8 bits
  Mode 0x0311: 640x480 (+1280), 16 bits

Networking

Basic issue - the network connects to just about nothing in my house by default. Seems to be a driver issue.After a lot of poking around, I found some improvements:

activate all updates in software sources

apt-get install linux-backports-modules-intrepid
apt-get update

This will (amongst others) install a new kernel with a new iwlagn driver.

Also, the internet says: "hw_scan is bad for the connection", so I add

options iwlagn 11n_disable=1 11n_disable50=1  disable_hw_scan=1

to /etc/modprobe.d/options, and also disable the n modus of the wifi card.

Still not great, but better then before, lets hope for more newer drivers.

 

 

 

Todo

Power saving

GPS

Add comment

You can add a comment by filling out the form below. Plain text formatting.

Question: What is 23 plus 19?
Your answer: